2014. szeptember 8., hétfő

Nagy mennyiségű csapadék szerdától

Hétfőn és kedden még nem várható csapadék csak elvétve, viszont szerdától nagy mennyiségű csapadékra számíthatunk

Frissítve: (2014. 09. 10. 16:00) Úgynézki a GFS-nek lesz igaza, hogy a nyugati és a középső országrész kapja a csapadék nagyobb részét. A ma 0:00 várt csapadékmennyiségek: (ezeknek egy része már leesett délnyugaton)
 


Frissítve: (2014. 09. 09. 15:30) A két nagy modell (GFS, ECMWF) között a csapadékeloszlást tekintve van csak különbség, a mennyiség mindkettőnél hasonló; a GFS a nyugati térségekbe várja a legtöbb csapadékot míg az ECMWF a középső és az északkeleti országrészbe. Én úgy gondolom az utóbbinak lesz most igaza. A GFS-nél a Tiszántúlon sok olyan hely lenne ahol nem hull 20mm-t meghaladó csapadék, míg a másik modellnél maximum csak az északkeleti csücsök lenne ilyen terület. Egyes helyeken 100mm-nél is több csapadék hullhat a három nap alatt, de az ország nagy részén is 40-50mm csapadék le fog hullani.

Szerdától egy magassági hidegcsepp helyeződik fölénk, ami miatt hidegfronti hatásra számíthatunk. Ennek a légörvénynek a következtében nagy mennyiségű csapadékra számíthatunk szerdától, aminek a területi eloszlása viszont még elég bizonytalan. Amint biztosabban meglehet mondani a csapadékeloszlást frissíteni fogom az előrejelzést. Azt viszont már tudni lehet, hogy az egész országot érinteni fogja a csapadékzóna, méghozzá országszerte jelentős mennyiségű csapadékkal, de az országban lehetnek majd olyan területek ahol 50mm-nél is több csapadék hullhat, erre egyenlőre úgynézki a legnagyobb esély a középső országrészben van, (de mint írtam a csapadékeloszlás még bizonytalan). Így a nagy mennyiségű csapadék újabb árhullámokat okozhat. A hőmérséklet is visszaesik, 18 és 23°C közötti értékeket mérhetünk szerda délután, ettől csak délkeleten lehet pár fokkal melegebb. Csütörtökön és pénteken a keleti tájakon ismét 25 fok fölé melegedhet a levegő, máshol viszont továbbra is lesznek olyan területei az országnak, ahol a csúcshőmérséklet a 20 fokot sem fogja elérni.

És végezetül egy ECMWF és egy GFS fáklyadiagram a várható csapadékmennyiségekről Budapest térségére:

 
ECMWF

GFS


Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More