2011. február 20., vasárnap

Mínusz harminc fok van a sikerolimpia városában

Csütörtök reggel mínusz harminc foknál is hidegebb volt Helsinkiben, Lappföld északi szélén pedig egymás után negyedik hajnalon csökken mínusz negyven fok alá a hőmérséklet. A számítások szerint a jövő hét közepéig megmarad az Európa északi és keleti részén tapasztalható extrém hideg idő.

A legsikeresebb magyar olimpiai szereplés városában, Helsinkiben csütörtök reggel -30 fok alá csökkent a hőmérséklet. Ez volt a mérések kezdete óta a leghidegebb február 18-a, sőt csak néhány tizeden múlt, hogy az egész hónapra vonatkozó hidegrekord meg nem dőlt. Finnország középső vidékén -39 fokot mértek, a Lappföld északi határán, a már Norvégiában elhelyezkedő Karasjok településen pedig egymás után a negyedik hajnalon csökken -40 fok alá a hőmérséklet. Hideg van a Baltikumban és a Kelet-európai-síkságon is. Tallinban -27 fokot, Moszkva külterületén -26 fokot mértek.

A kontinens északi és keleti területén közel egy hete tartó nagy hideget egy anticiklon okozza, amely elzárja az utat az enyhe óceáni és mediterrán légtömegektől, és felhőoszlató hatása miatt derült éjszakákat eredményez. Egy korábbi ciklonátvonulás következtében a térséget vastag hótakaró borítja. A hó a talaj irányában igen jó szigetelőként viselkedik, a felette lévő száraz levegő a hosszú, derült és szélcsendes éjszakákon gyorsan lehűl, a hőmérséklet szélsőségesen alacsony értéket ér el.

A Kelet-európai-síkságról a hideg levegő vasárnaptól a Kárpát-medencébe is beszivárog, ennek köszönhetően hazánkban a jövő hét elején lehűlés várható, néhány napra visszatér a tél. A számítások szerint az anticiklon a jövő hét közepén épül le, addig folytatódik az extrém hideg Észak- és Kelet-Európában.

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More