2011. július 26., kedd

Új szupergéppel jósolnak az OMSZ meteorológusai

Új, a korábbinál nagyobb teljesítményű szuperszámítógépével az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) augusztustól már nem csak megyékre, hanem akár kistérségekre szűkítve is képes lesz jelezni, ha hatalmas vihar vagy más extrém időjárási jelenség várható. A fejlettebb informatikai háttérrel az előrejelzések pontossága is javul.


Az OMSZ-nél már közel egy évtizede használnak szuperszámítógépet az előrejelzések elkészítéséhez: tavalyig egy Silicon Graphics gyártmányú berendezéssel készültek a prognózisok, azóta egy nagyobb teljesítményű IBM szuperszámítógép végzi Magyarország légkörének modellezését.
Forrás: [origo]
Egy óra helyett percek alatt elkészül az előrejelzés

Fodor Zoltán, a szolgálat osztályvezetője az [origo]-nak elmondta, manapság a legnagyobb mértékben informatikai fejlesztésekkel lehet javítani az előrejelzések pontosságát, minél részletesebb ugyanis egy előrejelzési modell, annál közelebb áll a valósághoz az általa generált prognózis. Bár a korábbi szuperszámítógépet jelenleg is használja az OMSZ kutatási célokra, a mindennapos időjárási előrejelzéseket már egy nagyjából tizennyolcszor gyorsabb szuperkomputer végzi.

Az IBM által gyártott szekrénnyi számítógép belsejében kétszáznyolcvan darab négymagos Intel processzor és 3,3 terabájt, vagyis több mint 3300 gigabájt memória dolgozik, ami lehetővé teszi, hogy három-négy perc alatt elkészítsen egy olyan előrejelzést, amelyen elődje még egy óráig dolgozott. Ez azért fontos, mert így a meteorológiai szolgálat képes negyedóránként olyan előrejelzések elkészítésére, amely friss mérések eredményeit is figyelembe veszi, ezáltal pontosabb prognózisok készülhetnek.

Hét helyett százhetvennégy régiót tudnak riasztani
Forrás: [origo]
Az időjárási előrejelzések elkészítéséhez az ország területének térképét egy mátrixszal fedik le, melynek egyes pontjain képes megmondani a használt speciális szoftver azt, hogy ott hány fok és milyen erősségű szél várható, esetleg lesz-e csapadék. A rendszer annál pontosabb előrejelzéseket tud adni, minél több pontja van a virtuális rácsozatnak - ezek sűrűségének növelését tette lehetővé az erősebb hardver, amely már egy-két kilométeres pontossággal dolgozik.

Eddig a meteorológiai szolgálat csupán Magyarország hét közigazgatási régiójára vonatkozó riasztásokat tudott kiadni, vagyis ha jégeső volt várható mondjuk Miskolctapolcán, akkor teljes Borsos-Abaúj-Zemplén megyére adott ki riasztást. Augusztustól az új rendszer sokkal nagyobb felbontást használ, mondhatni "HD-felbontást" kínál, a korábbi hét helyett ugyanis százhetvennégy kistérségre tud egyedi figyelmeztetéseket kiadni, és értesíteni az érintett települések lakosságát arról, ha nagy erősségű szélvihar vagy éppen jégeső várható.

Nonstop működik az időjós számítógép

A hazai előrejelzéseket egy száznyolcvanmillió forintos szuperszámítógép végzi, bár ez még kiegészül egy nagyon bonyolult, hálózatba kötött háttértárrendszerrel, mivel a feldolgozott adatokat archiválják is utólagos feldolgozás céljából. A szupergépet és a háttértárat is úgy tervezték, hogy akár üzem közben is lehessen bennük alkatrészeket cserélni, mivel a berendezések egy-egy részének lekapcsolása is lehetséges. A nap huszonnégy órájában működő számítási rendszer működését két külön áramforrás biztosítja, amelyeket egy nagyteljesítményű szünetmentes áramforrás egészít ki, ennek köszönhetően még sosem fordult elő, hogy hardverhiba miatt nem készült volna el az aktuális előrejelzés.

Mi az a szuperszámítógép? Az elnevezés olyan számítógépeket takar, amelyek teljesítménye messze felülmúlja az otthoni, irodai PC-két, emellett általában méretük is nagyobb, legalább szekrénnyi méretűek, de több szobát is elfoglalhatnak. A "nagygépeket" általában folyamatos működtetésre szánják, így egy-egy részalkatrészük hibája esetén azt kiiktatva működnek tovább, a legtöbb komponensüket pedig kikapcsolás nélkül is cserélni lehet.

Tölgyesi Lászlótól, az OMSZ informatikai vezetőjétől azt is meglehet tudni, hogy az esetleges karbantartásokat eleve úgy időzítik, hogy azok lehetőleg olyan időszakra essenek, amikor a minimális légköri tevékenység miatt eleve minimális terhelés van a rendszeren. Ilyenkor egy fél órás leállás egyáltalán nem befolyásolja az előrejelzések pontosságát, míg az elmúlt napok rendkívül változékony időjárása miatt az utóbbi egy hétben gyakorlatilag folyamatosan száz százalékos terheléssel működik a szuperszámítógép.

Forrás: http://www.met.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More