2012. november 23., péntek

Téli lehetőség december első napjaiban!

Nos, úgy tűnik, hogy érkezik az a teknő, mely 11 napja még csak esély volt, észak-atlanti blokkoló AC-híd keleti oldalán alakul a helyzet. Próbálom epizódokra bontani az általam várt eseménysort.

1. Az első körben Grönland térségéből leszivárgó hideg komoly ciklontevékenységet gerjeszt a délebbi szélességeken is, így a nyugat-európai teknő előoldalán pár napig minden bizonnyal az átlagosnál jóval enyhébb időre számíthatunk, valószínűleg nem túlzás rekordközeli meleget prognosztizálni.  (1. ábra)

2. (11.27.-12.01.) A teknő szép lassan kelet felé tolódik az idő előrehaladtával, a hónapforduló környékén, december első napjaiban elér minket a ciklonok csapadékzónája és vele együtt a hideg is megérkezik a magasban. Ez azonban még nagyrészt "tengeri rétegződésű" légtömeg lehet, ami legfeljebb a hegyekben okozhatna télies időt. (2. ábra)

"3." (12.02-03.) Ezt a részt idézőjelbe teszem, mert sok minden nem indokolja, de látok esélyt a ciklonsorozaton belül olyan forgatókönyvre, hogy két ciklon között egy pici előoldalt kapunk, kétlépcsős lenne a lehűlés.

4. (12.04-08.) A teknő és vele együtt a ciklonok végül teljesen Közép-Európa fölé kerülnek. Közben Észak-Európát kelet felől elönti a hideg, ám nagyon messziről, Szibéria keleti részéről szivárog oda. Véleményem szerint ez lesz az az időszak, amikor legnagyobb esély lehet télies időjárásra. Egy jól elhelyezett ciklon és máris itt van a -4, -8 fokos T850, ami ez esetben már bőven elégséges havazáshoz, lévén ez már "szárazföldi rétegződésű" légtömeg lenne. (3.ábra)

5. (12.04.-) Az előző epizóddal párhuzamosan én egy másik jelentős mozzanatra is számítok, ez pedig nem más, mint a visszarendeződés. Úgy gondolom, hogy nem lesz tartós az észak-atlanti magasnyomás, újraindul a ciklongyár és a mostanihoz hasonló makrokép tér vissza. Ez a magasban előbb-utóbb természetesen enyhülést jelent, de egy direkt AC hidegpárnát okozhatna, ami akár már akkor is beállhatna, amikor még hidegebb légtömeg van felettünk, így egy valóban hideg stratus-os helyzet is benne van a pakliban, főként ha hótakaró is összejön. Gyanítom, hogy nem ez a valószínűbb verzió, hanem inkább egy jelenlegihez hasonló, de attól pár fokkal azért hűvösebb, itt pedig vissza lehet ugorni az előzményekhez.

Összefoglalva:

- masszív teknő előoldal után erős lehűlés következik;
- sok vagy nagyon sok csapadék valószínű;
- szerintem a váltás csak átmeneti lesz és visszarendeződés követi.

Kiegészítés: az ország ÉNy-i felén jóval nagyobbnak ítélem meg a téltámadás esélyét, mint a "másik oldalon".

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More