2011. augusztus 31., szerda

Hosszutávú esélylatolgatások

Legújabb ECMWF verzió: az északon kialakuló anticiklonnak első lépésben a hátoldalára kerülünk. A hideglevegő messze keletre elkerül minket, az európai Oroszországot árasztja el. Az északatlanti alacsony nyomás jövő hét elején kezdi is "felhúzni" ránk a forró levegőt délről olyannyira, hogy hétfő-kedden megint fölöttünk "kóbászol" a 16 fok 850 hepán.


Úgy néz ki, az augusztus végi kánikula halvány visszfénye vetül ránk: e két napon 30 fok körüli hőmérsékletek lesznek az országban, a hagyományosan "nappali felmelegedéses" Délalföldön talán a 35 C sem kizárt.

Ezzel azonban úgy látszik, "vége is a dalnak" egy időre (valószínű, hogy legalább 8 hónapra). Az atlanti ciklonaktivitás a hét közepén gyengül, és távolabb kerül Európától. A széttöredező ciklonrendszer egy peremciklonja itt marad Dánia felett, mögötte viszont zárul a harapófogó, melynek egyik pofája az azori, a másik a kiújuló északskandináv AC. Ezzel nálunk hátoldali szituáció áll elő, különös tekintettel arra, hogy a "lecsípett" peremciklon az AC híd mögött tovább él, sőt, kissé ki is mélyül a mostani futás szerint. Középpontja szept. 10.-re erősen megközelít minket.

Az ék-dny tengelyű AC híd több előző futásban megjelent, régóta gyanakszunk rá. A "csípőfogó" figurát is mutatta a GFS néhány nappal ezelőtt. Véleményem szerint nagy a valószínűsége, hogy a fenti forgatókönyv fog érvényesülni. Eszerint a hőség jövő hét eleji végső fellángolása után markáns lehűlés várható a hét második felében. Bár a csapadékról igazán korai lenne beszélni, jelen futás alapján valamennyi eső azért kinéz jövő hét végére.



Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More