2012. november 7., szerda

Alacsony vízszint a Balatonon

 

Bár most jött némi utánpótlás, még mindig nagyon alacsony a Balaton vízállása. Részletes beszámoló:


A Balaton vízszintje elérte idei minimumát, azaz szeptember 20.-a óta a vízmérce szerinti vízállás 38-40 cm között ingadozik. Ez 300 centi körüli átlagos vízmélységet és – a kívánatoshoz képest – mintegy 20% vízhiányt jelent.
Zárt Sió-zsilip mellett - a 2003-as 23 cm-es értéket kivéve – ez a legalacsonyabb érték 1921, a hivatalos adatok rögzítésének kezdete óta. A helyzet megítéléséhez az is hozzá tartozik, hogy az említett minimum 4 száraz év hatásának összegződéseként állt elő, míg mostani helyzetünk nem egészen két év eredménye.

Ugyancsak figyelembe veendő, hogy a 2000. évi zsilipzáró vízszint 104 cm, míg a tavaly májusi 111 cm volt. Azaz vízvesztésünk 7 cm-rel magasabb szintről kezdődött, így a mostani száraz időszak erősebbnek tűnik minden korábbinál. Szintén nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy 2000-ben volt először negatív a tó vízmérlege. Mára már hat ilyen évet tudhatunk magunk mögött és haladunk a hetedik felé.

Bár az elmúlt hónapban az ország nagy részén az átlagosnál több csapadék esett mégis nem emelkedett a Balaton vízszintje.


Forrás: www.idokep.hu
www.metnet.hu



2012 szeptember a Balaton déli partja

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More