2014. január 17., péntek

Egy esetleges téli helyzet esélyei

Először is vegyük a téli lehetőségre utaló jeleket, illetve gondolatokat:

GFS és ECMWF a futások többségében, általában egyetért az északkeleti blokkoló AC huzamos fennmaradásában, ill. kiújulásában. A kontinens északkeleti felén ennek megfelelően keleti áramlás, "negatív zonalitás" az uralkodó. Szó szoros értelmében vett zonalitás tartósan csak az Atlanti-óceánon, és nyugat-Európában van. Ez a lényeg! Még semmi sem dőlt el végérvényesen.
Egyébként a múltbeli megfigyelések, a statisztikai megközelítés igenis segítséget jelent a kilátások megsaccolásánál. Az elmúlt évtizedekben január második, és február első felében viszonylag ritkán mutatkozott tartós nyugati áramlás, gyakoribb volt a blocking, a meridionális áramlási kép. Ezért írtam még az ünnepekben, hogy még az alapvetően zonális teleken is ebben az időszakban legalább próbálkozásai mindig vannak a blockingnak. Ez idén is beigazolódott, még ha a blockingosabbá, meridionálisabbá váló áramlási kép eddig nem is hozott igazi téli időt nálunk.
Ha tartósodik a most körvonalazódó alapfelállás (északkeleti AC, délnyugati peremén a Mediterráneumba "lecsúszó" atlanti depressziók) akkor előbb-utóbb, valamilyen mértékben részesülünk a Kelet-Európában felhalmozódó hidegből. Ez nem csupán megérzés kérdése, hanem jóformán ténydolog.
Igaz, az alapszituáció egyelőre előoldali poziciókat jelent a számunkra, enyhe mediterrán levegő beáramlásával. De ez az előoldal, tekintettel a hamarosan előreláthatólag a Kárpátok külső ívéig előretörő északkeleti hideggel, messze nem ugyanaz az előoldal, ami pl. karácsonykor volt. Elég egy jó pozicióba került mediterrán ciklon, és máris ránk húzza a kontinentális hideget.
Hasonló volt a helyzet 2002 kora telén, akkor is végtelenített med előoldalak voltak felgyülemlett orosz hideggel. Aztán persze jött a hátoldal, a hőmérsékleti lezutty.
Persze, hogy ez beszivárgás lesz-e, vagy beözönlés, az kérdés.
Az is kérdés, vajon kitart-e az a légnyomási, légáramlási mező, melytől ilyen eseményeket várhatunk.
Tekintettel január végére és februárra, az akkori légkörzési valószínűségekre, bizony könnyen kitarthat.

Most nézzük a nem igazán télre utaló jeleket:
Rendben ment az anticiklon híd kialakulása ahogy az klasszikus. A hurkok is kezdettek szépen mélyülni ahogy annak lenni kell, és a ciklonok is gyengültek. Ez mind szép és jó volt és simán megkaphattuk volna mára a telet, de bizony elbénázta az időjárás. Pici apró hiba amit senki sem láthatott előre, és becsúszott még 10. körül egy icipici ciklonocska pont rossz helyen, ha az nincs akkor a keleti lábasból nem egy csipetnyit kapunk hanem egy jó merőkanálnyit. Ennyit a múltról így jártunk van ilyen.

Figyelem a linkek tartalma az idő előrehaladtával változni fog, mert a modellek folyamatosan frissülnek: amikor lett írva: 2014. 01. 17. 14:00
Most a jövő, mivel az így járás tipikus esete maradt nekünk, nézzük miből garázdálkodunk:
Némi nyugati fáklya:
Link
Link
Link
Az óceánunk tovább tombol nem sok jót ígér.
Nézzük van-e esély anticiklon híd kialakulására:
Link
Link
Link
Még az azori jó is lenne és északkeleten sem rossz de a ciklonok a kettő között vonulnak nincs esély összekapcsolódni.
Nézzünk északi térképeket is:
Link
Ez a kiindulási pontunk
picit később:
Link
Még később:
Link
Ugyan ebben a futásban kedvezőek az északi térképek, de ez elég változó, pl: az előző pár futásban pont rossz volt. (2014. 01. 17. 14:00)
Indexek:
Link (NAO)
Link (AO)
Az AO index biztató, de a NAO nem igazán.
Az indexek könnyebb értelmezéséhet írtam egy cikket: Link

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More