2014. január 21., kedd

Érkezik a tél!

Azt hiszem sokan vártak már erre a kijelentésre azok közül akik ezt a blogot olvassák, a blog alapvetően téli berendezkedése miatt. Nézzük is mi okozhatja az igazi tél megérkeztét:

Észak és kelet-Európát nagy mennyiségű hideg levegő árasztotta el és anticiklon épült ki felette, ami nem engedi az óceáni áramlásokat kiteljesedni.

Frissítve: 2014. 01. 22. 20:00

Az elmúlt modellfutásokkal ellentétben jelenleg úgy néz ki, hogy az ország déli része kaphat jelentősebb mennyiségű havat, míg akár északon lehetnek olyan helyek ahol 1mm-nyi csapadék sem esik le.

Európa hőmérsékletei:


És ez a hideg elkezd lecsorogni nyugat és részben dél felé, így a a Kárpátok hágóin csorog majd be a Kárpát-medencébe a hideg, illetve a Kisalföldön keresztül. A nyugatra lecsorgó hideg lejut a Földközi-tengerre is, ahol az mediterrán ciklont generál és itt jönnek képbe a csapadék, így a hóesélyek is. A mediterrán ciklon majd csütörtök délután környékén fog keletkezni Korzika környékén:


Majd utána az Adriai-tengerre helyeződik át és utána a Balkánon fog végigvonulni. A csapadékzónája minket pénteken és szombaton fog érinteni, illetve ha ciklon vissza pörög, amit egyelőre nem mutatnak a modellek, de ezt általába kb. 2 nappal szokták a modellek megfogni az esemény előtt. Egyenlőre úgy néz ki, hogy főleg a nyugati és az északi országrész járhat jól a ciklonból. Délen túlságosan beenyhülnek majd a hőmérsékletek, ezt jól alátámasztja a két legjobb modell fáklyái. Amiket 3 városra szedtem ki:

ECMWF

Budapest


Győr


Szeged


GFS

Budapest


Győr


Szeged


A mostani modellfutások alapján eldőlni látszik, hogy igazi pengeél szituáció lesz. Egyenlőre halmazállapotba és centizgetésbe nem megyek bele, azt majd az események előtt 1 nappal fogom megtenni. Az viszont valószínű, hogy a déli, de főleg a délkeleti országrészben élők ne számítsanak sok jóra havazás szempontjából, mert túlságosan beenyhülhetnek. Viszont az Alpokalján és Északnyugaton élők dörzsölhetik a tenyerüket, illetve a magasabb hegyek kaphatnak havat.













Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More