2011. május 14., szombat

Száraz, de időjárási érdekességekben gazdag április

Áprilisban országszerte kellemesen meleg, ugyanakkor főként a középső országrészben és a Viharsarokban rendkívül száraz időjárásban volt részünk. A havi csapadékösszeg szinte mindenütt az átlag alatt alakult, ez alól csak néhány nyugat-dunántúli település volt kivétel.

Időjárási összefoglaló:

A hónap elején több hidegfront is átvonult az ország fölött. Ezek körül a legjelentősebb az 1-jei illetve a 4-ei volt, melyek főként az ország északi és nyugati területin okoztak jelentősebb mennyiségű csapadékot. 1-jén északkeleten és északnyugaton több helyen előfordult zivatar is, míg 4-én jellemzően csak záporokkal vonult át a front. Utóbbi napon azonban a front előtt meglehetősen enyhe levegő áramlott fölénk, így több, jellemzően dunántúli megfigyelő is kora nyári csúcshőmérsékleteket - 24, 25 fok - regisztrált. A következő hidegfront 7-én este érkezett, de ez csak északkeleten okozott némi csapadékot. Előtte napközben nyugat felől ismét rendkívül meleg levegő érkezett, melynek hatására az országban - idén először - több helyen fordult elő nyári nap.
A legmagasabb hőmérsékleti értékeket a nyugati határ környékén mérték, ahol némi főnös hatás is közrejátszott a melegedésben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Sopronban ezen a napon 28,1 °C-os maximumot regisztrált, ami csak kevéssel maradt el az aznapi melegrekordtól.
A front mögött a következő napokban a nyugati országrész kivételével jelentősen visszaesett a hőmérséklet, és sokfelé megerősödött az északi, északnyugati szél. A szárazság és a szél hatására országszerte sokfelé tapasztaltak porviharokat, melyek időnként még a közelekdést is annyira megnehezítették, hogy időszakosan le kellett zárni egy-egy útszakaszt.
10-e után átmenetileg lenyugodott a szél, de a 12-én érkező hidegfront újfent porviharokkal haladt át az országon. A front mentén délnyugaton és északkeleten zivatarok is előfordultak, ezek azonban csak regionálisan és kis mértékben enyhítették a szárazságot. A hidegfront mögött 13-án és 14-én több fokkal hidegebb, de labilis levegő helyeződött az ország fölé, így a napi csúcshőmérséklet szinte országszerte 15 fok alá esett vissza, de a magasabban fekvő helyeken még a 10 fokot sem érte el. Délután elszórtan alakultak ki az országban záporok, melyeket néhol jégdara is kísért. A hegyeinkben pedig hózáporokról is érkezett jelentés, a magasabb hegycsúcsokon átmenetileg néhány cm-es hóréteg is kialakult.


A szélcsendes északkeleti völgyekben ezekben a napokban mérték a hónap leghidegebb értékeit, több helyen előfordult fagy:

Síkvidéken a szél gyengülését és a felhőzet csökkenését követően 15-e után voltak a leghidegebb éjszakák, de itt csak elvétve hűlt le kevéssel 0 fok alá a levegő. A 0 , 5 fok közötti minimumok mellé azonban 20, majd 25 fok fok körüli maximumok társultak, jelentőssé téve ezzel a napi hőingást.
  Éghajlati statisztikák

Legalacsonyabb hőmérséklet: -2,6 °C, Borsodnádasd, április 11.
Legmagasabb hőmérséklet: 28,7 °C, Söpte, április 7.
Legmagasabb átlaghőmérséklet: 15,0 °C, Budapest XI. kerület
Legalacsonyabb átlaghőmérséklet:10,0 °C, Mátraszentimre
Legalacsonyabb havi csapadékösszeg: 1,7 mm, Kunszentmiklós
Legmagasabb havi csapadékösszeg: 52,6 mm, Ják

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More