2011. november 7., hétfő

2011. november időjárása

Felcsillant az első télies időjárási helyzet reménysugara!Ami biztosnak tűnik, hogy a megerősödő "skandi", majd balti anticiklon délkeleti peremén ÉK-Európa felől a mostaninál jóval hidegebb, ugyanakkor száraz légtömegek érkeznek a magasban. Már ebben az eseménysorozatban is benne van a kisebb térségekre korlátozódó kora télies időjárás esélye, a fagyzugosnak tekintett helyeken előfordulhat -10 fok körüli minimum, ill. az AC fokozatos Közép-Európára húzódása a medencejelleggel karöltve ismét okozhat regionálisan köd/hidegpárnát, ami helyenként már 5 fok alatti maximumokkal járhatna.

Eddig a középtáv, melynek azonban van még egy fontos építőeleme: a fentebb vázoltakkal egy időben Grönland fölött legyengül a ciklontevékenység, sőt, igen gyorsan masszív AC alakul.

És akkor innentől válik bizonytalanná, mondhatni érdekessé a helyzet. Több modell szerint is előfordulhat, hogy a grönlandi és szárazföldi AC összekapcsolódik az északatlanti régión keresztül. Ezen felállás esetén máris megnyílik az út az Arktisz felől és már "csak" egy ciklon kell, ami letekeri a hidegmagot, mely várhatóan eléggé megerősödik Észak-Grönland és a szigettől északra található terület fölött.

Az előrejelzések szerint ez a ciklon nagyjából 5 nap múlva ki is alakul a Spitzbergák környékén. Innentől kezdve azonban már lutri a dolog, hogy merre is fog haladni, mennyire lesz erős, hol lesz pontosan az AC-híd (vagy új kp.). Ennek megfelelően a hidegmag szakadhat Közép-Szibériára, vagy Kelet-Európára, vagy akár Kelet-Közép-Európára.

Innentől kezdve minden más csak fikció lenne, mindenesetre én jó esélyt látok egy részben minket is érintő hidegöblítésre, ami már nem kontinentális jellegű lenne, hanem nedvességet is hozna magával, így érkeznének a szezon első síkvidéki hózáporai. A dolog a jövő hét közepe felé esedékes, százalékban kifejezve: hidegelöntés esélye szerintem 80 %; ami Közép-Szibériára 30 %; Kelet-Európára 50 %; Kelet-Közép-Európa telibe 20 %. Hogy valamilyen szinten érintsen minket, arra összességében adok egy 30-40 %-ot. Meglátjuk.

A hó második felében látom egy újabb zonális epizód lehetőségét, az észak-atlanti ciklontevékenység újjáerősödését.
Ennek erőssége és tartóssága szerintem csekély lesz, a Kara-tenger erős befagyási hulláma és az eurázsiai pajzs hűtőszekrény-effektusa együtt a nem túl acélos zonalitás miatt érvényre juttathatja december hónapban az északkelet felől támadó igazi telet.

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More