2010. december 9., csütörtök

Bajban az Alföld

5 Budapestnek megfelelő területet borít belvíz hazánkban, a folyókon közel 800 km-en van készültség.

A múlt héten lehullott 20-40 mm csapadék hatására jelentősen megnőtt a belvízzel borított területek nagysága, jelenleg a védekezéssel érintett területeken 249 200 ha-t borít belvíz, ez körülbelül 5 Budapestnek megfelelő terület.

Ennek nagyjából a fele, 136 200 hektár vetés-szántó. Az északi megyékben a hótakaró, a déli részeken a területek bejárhatatlansága miatt azonban nehéz a belvíz felmérése. A teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület ennek akár a kétszerese is lehet - olvashatjuk a Vízügyi és Környezetvédelmi Központ Igazgatóság hétfőn kiadott közleményében.

Jelenleg 130 település védekezik belvízvédelmi készültség elrendelése mellett, ebből 16 település III. fokban (Báránd, Földes, Csökmő, Mezősas, Újiráz, Abony, Örményes, Csanádpalota, Csanytelek, Szarvas, Murony, Gyomaendrőd, Kétsoprony, Kamut, Mezőberény, Telekgerendás).

Jelenleg folyóink fővédvonalain 783 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ez megfelel annak, mintha kétszer oda-vissza megtennénk az utat Budapest és Győr között.

A következő napokban további kiadós esőre van kilátás, ezért feltehetőleg tovább fog növekedni a belvízzel borított területek nagysága.

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More