2013. december 2., hétfő

Vajon szánon érkezik-e idén a mikulás?

Minden évben állandó kérdés, hogy vajon lesz-e havazás mikulásnapján ebben a bejegyzésben éppen ezért ennek esélyeit fogom számra venni. De minden évben van egy mégtöbb embert foglalkoztató kérdés; mégpedig az, hogy fehér lesz-e a karácsony? Ezért erről is fogok majd később írni.

Akkor lássuk a medvét: Pontosan mi is okozhatja a lehűlést? Valamikor szerda napközben kezd kimélyülni Grönland déli előterében a későbbi mezőkön viharciklonnak tűnő légörvény, amelyben nagyon gyors lesz a nyomásesés, és ez száguld majd végig Európa északnyugati felén, ennek hidegfrontja lép majd be a Kárpát-medencébe péntek reggel/napközben és innentől érdekesek a történések. A hidegbetörés boritékolható, annak erőssége is pár fokos szórással megbecsülhető. Nézzünk is egy Budapesti időjárási fáklyát. A fáklya értelmezésének kulcsa: a grafikon fölső részében futó vonalak a modell tagjait ábrázolják amik a hőmérsékletet mutatják meg 850hpa-s magasságban ez kb. 1200-1500m-ig terjed. Ebből viszont a 2m-es hőmérsékletet nem lehet megmondani mivel ez nagyban függ a levegő eredetétől és típusától. Az alsó részen pedig a csapadék valószínűségét láthatjuk, aminek a skálája a jobb oldalon található számok. Baloldalon pedig az előbb említett hőmérsékletnek a skáláját láthatjuk.



Ezen a fáklyán jól kivehető a lehűlés és bizony az is, hogy a csapadékesélyek nem túl nagyok. Inkább csak lokálisan várható kisebb mennyiségű csapadék pénteken, de ennek előrejelzésével még várnék egy kicsit amíg a nagy felbontású modellek látni fogják ezeket az eseményeket. Majd szombat-vasárnap inkább márcsak hózáporok várhatók. Így összevetve valószínűleg a legtöbb helyre nem érkezik szánon a mikulás, de helyenként lepel-pár cm hó összegyűlhet. Az ezután következő időjárás pedig nagyon érdekesen alakulhat, de erről majd később.


Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More