2013. november 26., kedd

December időjárása

Gondolatok a december időjárásáról:

Bár a következő 1 hét-10 napra (távolabbra nem nagyon érdemes nézni a modellekben) vonatkozó makroképek nem a legjobbak a télszeretők számára, de nem is katasztrofálisan rosszak. A minduntalan a teljes blocking felé hajló félblocking, plusz az észak-grönlandi-svalbardi jelentős hidegfelhalmozódás reményekre jogosít fel decemberrel kapcsolatban.
Véleményem az, hogy minket is érintő erős zonalitás a téli napfordulóig nem nagyon valószínű. Az igazán komisz zonalitás, ha jön, az ünnepek idején jön, és január első harmadáig, feléig tart.
Addig kétféle forgatókönyvet tudok elképzelni. Vagy az történik, hogy a közeljövőben nyugat és észak között ingadozó áramlás az egyik hidegfrontot, hidegöblítést követően meggyengül, tartósan magasnyomás húzódik ránk. Ekkor hidegpárnás, ködös, téliesen hideg idő következne viszonylag tartósan.
A másik lehetőség, hogy teljesen átalakul a makrokép, a mediciklonok jutnak uralomra. Az áramlás keletiesre fordul felettünk, és (esetleg ismétlődő jelleggel) havazásokat kapunk (délen természetesen többet, északon kevesebbet) Jelenleg félblocking felállás van és mint ahogy már említettem, ez nem túl kedvező a hideg téli időjárásra. Igen ám, de a félblocking, ahogy a neve is mutatja, átmenetet képez zonalitás és meridionalitás között, ezért korántsem olyan stabil állapota a makrocirkulációnak, mint a zonalitás, vagy a ciklus végi AC uralom.
Nem mondom, elég sokáig elcicózhat az északnyugati irányítás, de aztán valamelyik irányba -vagy a teljes blokk, vagy a vonalzonalitás irányába továbblép. Hogy a kettő közül melyik jut érvényre, nem lehet tudni. Mondhatnám, hogy ez a ciklus még nem futott le teljesen, nem ért el a mediciklonos szakaszba ezért tartós zonális visszarendeződés nem valószínű, de nem mondom, mert az időjárás sokkal ravaszabb annál, semhogy ilyen sematikus forgatókönyvekbe legyen megírva a történet.
Bár több olyan GFS futás is volt, mely a terminus vége felé a meridionalitás felé való elmozdulást sejtette, véleményem szerint december első fele bőven "elbír" egy északi zonalitásos, nálunk csendes, hidegpárnás időszakot is.
Az sem kizárt, hogy az átmeneti zonális visszarendeződést követően villámgyorsan végigfut a ciklus, és megjelennek, uralomra jutnak a mediciklonok.
Ezeket mint lehetőségeket villantom fel, a modellek egyelőre ilyesmit nem mutatnak.
Az biztos, hogy a középtávon mutatkozó (fél)zonális visszarendeződés a hideg december esélyeit nem sokban csökkenti. Még hidegebb fajta teleken is a november végi téli "beköszöntő" után némileg enyhébb időszak következik december első 1-2 hetében.
Az viszont óvatosan már most kijelenthető a modellfutások alapján, hogy december első dekádja nem fog zord téli időt hozni. Viszont egy prediktor hideg decembert jelzett előre és ez az elmúlt években nagyon megbízhatónak bizonyult. Ezt a prediktort és leírását meglehet tekinteni itt: Megnézem. Így valószínű, hogy december második felében komoly hideghullámot kell kapnunk, mert így a prediktor nem fog bevállni.

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More