2010. november 6., szombat

Egy különleges tél





   A  2009/2010-es tél Európa Ázsia és Észak-Amerika nagy részén sokáig emlékezetes marad. Különlegesnek mondható, hogy az északi félteke magasabb szélességeinek jelentős részén egyszerre uralkodott igazi téli idő. Ismétlődő, hatalmas havazások és Floridáig lehatoló hidegbetörések az USA-ban, évtizedek óta nem tapasztalt tartós fagy és hóesés a Brit-szigeteken. Országokat megbénító hóviharok Európa-szerte, rendkívüli hideg Oroszországban, Kínában és Mongóliában.

Tanulmányunkban az elmúlt tél hazai időjárását elemezzük, időnként nagyobb térségbe ágyazva a vizsgálódást. Elsődleges célunk az volt, hogy a 2009/2010-es telet elhelyezzük teleink között, azaz hogy az éghajlat megszabta természetes változékonyságon belül mennyire és miben volt átlagos, szokatlan, esetleg rendkívüli.

Hazánkban a 2009/2010-es tél az 1901-től terjedő időszak negyedik-ötödik legcsapadékosabb tele volt (10. ábra), az 5 mm-nyi csapadékot elérő napok számának tekintetében az 57 éve működő Budapest-pestszentlőrinci szinoptikus főállomáson pedig új rekord született (11. ábra).

A 2009/2010-es tél leghidegebb éjszakája a december 21-ére virradó volt, amikor is országos átlagban -19 fok körül alakult a minimum-hőmérséklet. A mérőállomásainkon ekkor mért legalacsonyabb hőmérsékletet mutatja be a 21. ábra.  

Hóviszonyok:A mediterrán ciklonokban gazdag, a sokévi átlagnál jóval csapadékosabb és kissé hidegebb tél természetes velejárója volt a szokásosnál több hó. A havas napok száma a 200 méter alatti állomásokon megyei területi átlagban 19 és 27 nap között változott (22. ábra balra). A legkevesebb havas nap északnyugaton, nyugaton, a legtöbb északon, északkeleten volt. Az éghajlati átlaghoz viszonyítva ugyanakkor elmondható, hogy az ország középső területének déli részén fordult elő a szokásoshoz képest a legtöbb havas nap (22. ábra jobbra). Arrafelé az átlagosnál másfélszer több ilyen nap volt, de északnyugaton és északkeleten is 10-30 százalékkal meghaladta a klímaátlagot.


Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More