2010. november 25., csütörtök

Tíz centis hótakaró alakulhat ki szombatra

A péntek este kezdődő havazás hatására szombat reggel az ország egyes részein várhatóan tíz centimétert meghaladó, jobbára vizes, nedves hótakaró alakul ki. Hegyeinkben már szánkózni is lehet a hétvégén.

Péntek délelőtt az Olaszország északi felén kialakuló ciklon fokozatosan kelet felé vonul, csapadéksávja késő délután már eléri Magyarország délnyugati szélét. A ciklon közeledtével a Kárpát-medence felett található viszonylag hideg légtömeg fölé enyhe, nedves mediterrán levegő siklik fel. A számítások szerint a déli, délkeleti országrész kivételével a csapadék jelentős része szilárd állapotban hullik le. Különösen a Bakonyban és az Északi-középhegységben várható intenzív havazás. A hó északon és nyugaton várhatóan síkvidéken is megmarad, akár 10 centinél vastagabb hótakaró is kialakulhat. Míg síkvidéken jobbára vizes, tapadós lesz a hó, a 400 méter feletti hegyekben szánkózásra is alkalmassá válik.

Bizonytalan folytatás

Vasárnap és a jövő hét első felében a mediterrán és sarkvidéki légtömegeket elválasztó hullámzó frontzóna tartósan a Kárpát-medence felett lesz. Meglehetősen bizonytalan, mikor kerül a térség az enyhébb illetve hidegebb oldalra. Mindenesetre a frontzóna hatására sok csapadék várható. Egy enyhébb változat az északi folyókon jelentős áradásokat is okozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More