2010. november 4., csütörtök

Ez tötént októberben



A múlt hónap az ezt megelőző időszakhoz képest nyugodalmasabb időjárással telt, azonban átlag alatt maradtak a hőmérsékletek.
A hónap első napjai száraz, ám gyakran erősen felhős időt hoztak. A többfelé hűvös éjszakák után napközben mérsékelt maradt a felmelegedés, helyenként alig 15 °C-ig emelkedett a hőmérséklet, de máshol sem mértek 20 °C-nál nagyobb értékeket.
4-én délutántól két nagyméretű légköri képződmény határára kerültünk. Északkelet-Európában egy nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedett el, Izland térségében pedig egy ciklon örvénylett. Ezek peremén délnyugat felől nedves légtömegek áramlottak a Kárpát-medencébe, 5-én és 6-án sokfelé esett eső, több helyen 20 mm feletti csapadékösszegeket mértek.
4-én súlyos természeti katasztrófa sújtotta Veszprém megyét, egy gátszakadás következtében mintegy 1.000.000 m3 mennyiségű vörösiszap hömpölygött keresztül a megye több településén, a veszélyes ipari melléktermék több száz házat árasztott el, 9 ember vesztette életét.
Ezután a hónap közepéig vénasszonyok nyara időjárásban volt részünk; több mint egy héten keresztül száraz levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, mindegyik nap szinte zavartalanul napsütésben lehetett részünk; a nappali csúcshőmérsékletek általában 15 °C körül vagy egy-két fokkal afelett alakultak. Az éjszakákon viszont erősen lehűlt a levegő, gyenge talajmenti fagy többfelé fordult elő, sőt helyenként 2 m-en is fagyott. A hajnalra képződő pára-és ködfoltok a legtöbb helyen még délelőtt feloszlottak.
16-tól változékonyabbra fordult időjárásunk a Kárpát-medencében, 20-ig gyakran tekinthettünk fel erősen felhős vagy borult égboltra, többször és több helyen esett eső, zápor. Az éjszakák több fokkal enyhültek, ugyanakkor a sok felhőnek köszönhetően a a nappali felmelegedés gyengült. A 20-án keresztülhaladó markáns hidegfront mögött már száraz, viszont átmenetileg sokkal hidegebb levegő árasztotta el térségünket. 21-én a hegyekben itt-ott rövid hózáporok alakultak ki.
Néhány nyugodt, száraz, ám hideg nap után 24-én egy hazánktól nyugatra elhelyezkedő frontrendszer peremén ciklon képződött; így másnap virradóra északnyugaton már esett az eső. 25-én és 26-án áthaladt felettünk a ciklon, ezen a két napon gyakran volt erősen felhős vagy borult az égbolt és többfelé esett eső, sőt 26-án a Mátra magasabb csúcsain havazott is.
A ciklon viszonylag gyorsan elhagyta térségünket, kiderült az égbolt és jelentősen lehűlt a levegő. Október leghidegebb éjszakája a 27-ről 28-ra virradó éjjel volt, ekkor országszerte fagypont alá, -1 és -6 °C közé süllyedt a hőmérséklet. Az utolsó napok is többfelé hoztak fagyot, csak 31-én nyugaton enyhült meg az időjárás, csapadék ekkor nem hullott.

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More