2011. január 31., hétfő

2010: a rendkívüli csapadékok éve






Ahavi csapadékösszeg országszerte meghaladta az ilyenkor szokásos összeget, nagy területen a sokéves átlag kétszerese is lehullott. A Duna-Tisza közében háromszoros mennyiségeket regisztráltunk, de déli részén négyszeres, sőt ötszörös értékek is előfordultak.
Országos átlagban ebben a hónapban 5 napon haladta meg a napi csapadékösszeg a 10 mm-t. A kimagasló értékek mediterrán ciklonok átvonuló felhő- és csapadékrendszeréhez kapcsolódóan jelentkeztek. 10-én mintegy 24 mm eső hullott országos átlagban. Ezen a napon több állomásról is 40 mm fölötti csapadékról kaptunk jelentést, Parád Óhuta állomásunkon megdőlt a napi csapadékösszeg rekordja is, itt 100,5 mm-t mértek.

A helyzet rendkívüliségét mutatja az 1. ábrán látható idősor is. Idén a havi csapadékhozam 129,1 mm-nek adódott országos átlagban, mely az 1901-ig tartó idősorban a második legnagyobb értékként jelenik meg. Nála csak az 1996-os szeptember volt csapadékosabb, amikor 132,2 mm eső hullott országos átlagban.

Ha az eddigi, 2010. január-szeptember közötti időszakot tekintjük, elmondható, hogy az idei év csapadék szempontjából már most átlagon felülinek számít. Ez nem csupán a májusi, eddig példa nélküli esőzés hatása, a havi összegek március kivételével minden hónapban meghaladták a sokéves átlagot (2. ábra). Így szeptemberrel bezárólag országos átlagban 813,3 mm, vagyis a szokásos éves csapadékösszeg mintegy 143%-a hullott le. Ez a 9 havi mennyiség az elmúlt 109 év éves összegeihez képest is kiemelkedő, csupán az 1915-ös 814 mm-es, és az 1940-es 824,1 mm-es értékek előzik meg (3. ábra). Ha csupán 8%-a hullik le az október-december között szokásos csapadékösszegnek az év végéig, a 2010-es év akkor is rekordot dönt csapadék tekintetében.



2. ábra. A havi csapadékösszegek százalékos eltérése az 1971-2000-es átlagtól 2010. január és szeptember között

A szeptemberig lehullott csapadékösszeg területi eloszlását tekintve (4. ábra) elmondható, hogy a legnagyobb összegek a Mátra, a Bükk, a Bakony és a Mecsek térségében hullottak, helyenként az 1200 mm-t is meghaladva. A legtöbb csapadékot Miskolc Lillafüred - Jávorkút állomásunkon regisztráltuk, 1291 mm-t. A sokéves összeget a 9 havi mennyiség az ország nagy részén meghaladta (5. ábra), csupán a Vas-Soproni síkság kisebb területei maradtak az éves átlagos érték alatt. Az időszakos csapadékhozam általában elérte az éves 125%-át, de az északabbra fekvő területeken a másfélszeresét is meghaladta.


Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More