2011. január 11., kedd

Mi újság a Föld másik felén?




Hazánk egy részén az elmúlt pár napban rekordokat közelítően enyhe hőmérsékletek uralkodnak - más országokban viszont igazi tél van.

Míg tegnap Magyarország délnyugati részén megdőlt a napi minimumra vonatkozó hőmérsékleti rekord (Baranya megyében több helyen mindössze 10°C-ig hűlt a levegő), és délután Sellyén 15,8°C-kal az aznap eddig mért legmagasabb értéket (16,4°C, 1998 - Sopronhorpács) is megközelítettük, addig Földünk más vidékein igazi tél uralkodik. Kisújszálláson már megjelentek a tavasz előhírnökeiként emlegetett hóvirágok is. Csabka fotója, köszönjük!

Újdelhiben például negyven éve nem tapasztalt hidegben vacognak az ott lakók, ma reggel már az iskolákban is rendkívüli szünetet rendeltek el. A rendkívüli idei télben eddig már 87-en fagytak meg India északi részén. Mindeközben Újdelhiben tegnap 3°C-ig hűlt a levegő - erre 40 éve nem volt példa az indiai meteorológiai intézet tájékoztatása szerint. A meteorológusok szerint a héten sem javul a helyzet, sőt, tovább csökken majd a hőmérséklet.

Több száz járatot kellett törölni a szokatlanul erős hóviharok miatt Atlantában, a világ legforgalmasabb repülőterén. Az USA azon területén ritka, hogy ilyen erős hóviharok tomboljanak, ráadásul az előrejelzések szerint Georgia, Alabama, Mississippi, Louisiana államokban további erős havazás, míg délebbre ónos esők várhatóak. Már vasárnap is több út járhatatlan volt a térségben, óriási dugók alakultak ki, és a helyzet előreláthatólag csak rosszabbodni fog.

Ausztráliban ez idő tájt a nyár uralkodik, idén nem forrósággal, hanem a rendkívüli esőzésekkel kísérve. A keleti partvidéken már ősz óta szakadatlan esik az eső, a soha nem látott árvizek miatt pedig újabb és újabb települések lakóit kell kitelepíteni. Vannak olyan városok, amelyeket a napokban már többször is elöntött az ár - összesen pedig nagyobb területet borít víz, mint Franciaország és Németország területe együttesen.

Európa északnyugati részén, Skóciában a havazás, Franciaországban pedig szintén az esőzések okoznak problémát a lakosság körében. Edinburgh repülőterét is lezárták kis időre a napokban, a francia árvizeknek pedig a hirtelen jött enyhülés miatt bekövetkező olvadás sem kedvez (mint ahogy sajnos a Magyarországi belvízhelyzet sem javul).ű

De hogy a végére valami szép is jusson: a Kanári-szigeteken a Teide Obszervatóriumból rögzítették, amint a lemenő Nap szokatlan, kék sugarakkal is megszínezi az eget - nem mindennapi látványt szolgáltatva a tél közepén oly sokszor jellemző szürke napokon.

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More