2011. január 31., hétfő

Szmogriadó várható


Az elmúlt napokban ismét magasra szökött a légszennyezettség szintje, Debrecenben és Várpalotán szmogriadót rendeltek el.

Lehangoló, unalmas, nyirkos, ködös - talán ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni az elkövetkező napok időjárását, számottevő légmozgás vagy front érkezésének hiányában ugyanis nem is reménykedhetünk a hideg légpárna felszakadásában.

Az ilyen tipikus, téli időjárási helyzeteknél a légkör alsó 1000-1500 m-es rétege abszolút stabilis, így megszűnnek az átkeverő mozgások - amely egyébként minden inverziós rétegre jellemző -, csak ebben az esetben ennek kiterjedése számottevő és megszűnéséhez erős dinamikai (szél erősödése) és/vagy termikus hatások (magasban lehűlés) szükségesek.

Az elmúlt napokban anticiklonáris időjárásának hatására tehát gyakorlatilag mozdulatlan a levegő hazánk felett, ezzel párhuzamosan a légszennyezettségi mutatók is gyorsan emelkedni kezdtek.

Budapesten a határérték duplája, Miskolcon a három és félszerese volt a levegőbe került por mennyisége az egészségügyi határértéknél. Várpalotán és Miskolcon szmogriadót rendeltek el, a fővárosban és Nyíregyházán tájékoztatási fokozat lépett érvénybe.

A szmogszint továbbemelkedésének megelőzése érdekében aki teheti, válassza inkább a tömegközelekedést a gépjármű használata helyett, valamint mérsékeljék a szén-, fa- vagy olajtüzelésű kályhák működését.

Hazánk legmagasabb csúcsain ugyanakkor kellemes, napos idő uralkodik, ezek a pontok ugyanis a ködhatár fölé nyúlnak.

Érdemes egy pillantást vetni a következő webkamerákra:

http://www.idokep.hu/webkamera/nhh2

http://www.idokep.hu/webkamera/kekestetosipalya

http://www.idokep.hu/webkamera/borsodweb4

http://www.idokep.hu/webkamera/fbts01

A következő napokban javulás nem várható. A Dunántúlon ugyan szerdán már megélénkülhet a szél, azonban az ország középső és keleti felén csak szombatra virradóra reménykedhetünk számottevő változásban, addig marad a ködös, borongós időjárás. A hét második feléig várhatóan egyre több helyen kell majd szmogriadót elrendelni.

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More