2011. január 30., vasárnap

Földrengés volt hazánkban


A szombat este 18 óra 41 perckor történt földmozgásban több ház fala megrepedt. Az utórengések már nem voltak érzékelhetőek.

Az elmúlt 25 év legerősebb, 4,7-es magnitúdójú földrengése rázta meg hazánkat szombat este 18 óra 41 perckor. A rengés epicentruma Oroszlánynál volt mintegy 10 km-es mélységben, de a földmozgás észlelhető volt Budapesten, illetve több dunátúli nagyvárosban, így Székesfehérváron, Veszprémben, Győrött, Pécsett, sőt a Felvidéken is.

A műszerek több apró utórengést is rögzítettek, ezek közül a 21 óra 23 perckor mért 2,4-es rengés volt a legerősebb, de még ez is az emberi érzékelési küszöb alatti erősség volt.

Utoljára 1985-ben, Berhidán volt ilyen erős földmozgás. Észlelőink beszámolói szerint a fővárosban több panelházból is az utcára rohantak az emberek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Óbudán és Kelenföldön is megrepedtek a falak egy-egy panelházban, a helyszínelés jelenleg is tart.

Ilyen erősségnél a kisebb tárgyak a polcokról lezuhanhatnak, illetve a földben és a falakban lévő gyengébb vezetékek megrepedhetnek. Amennyiben gázszagot érzünk, ha tehetjük, feltétlenül zárjuk el a gázcsapot, ha az utcán érzékeljük, akkor értesítsük a szolgáltatót! | Balra: földrengések előfordulása az elmúlt 1000 évben (forrás: GeoRisk).

A Global Seismic Monitor rendszer szerint az erősség a 4,8-as magnitúdiót is elérte, a USGS rendszer 4,2-et erősséget mért. Mind a mostani, mind az 1985-ös földrengés Magyarország leginkább földrengésveszélyeztetettebb területéhez, a Móri-árokhoz közel történt.

A földrengést becsléseink szerint akár 2-3 millió lakos érzékelhette.

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More