2011. március 26., szombat

Óraátállítás hajnalban

Ne feledjük, holnap hajnalban 2 óráról 3-ra kell állítani óránkat, kezdődik a nyári időszámítás!

2011. március 27. vasárnap hajnalban 2:00 óráról 3:00 órára, egy órával előbbre kell majd állítani az órákat, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. Jelenleg a kutatók megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óra átállításnak, de az emberek közérzete általában jobb lesz tőle. Ez leginkább annak köszönhető, hogy sokan innentől kezdve érzik, hogy itt a nyár, s vége a hideg téli időszakoknak.

Mikor vezették be?

Talán nem sokan tudják, hogy mikorra is nyúlik vissza az óra átállításának története. Először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el.

Mikor alkalmazták először hazánkban?

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári időszámítást, amelynek szintén az volt a célja, hogy energiát spóroljunk meg. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart, azaz idén október 30-án térünk majd vissza a téli időszánmításra.

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More