2011. április 17., vasárnap

A zivatarok előfordulásáról


Kutatók kiszámították a Földön lecsapó viharok előfordulási arányát és gyakoriságát.

Bécsben az Európai Geotudományi Egyesület ülésén ismertették a legújabb, a viharok előfordulásáról szóló vizsgálatok eredményeit. Eszerint bolygónkon óránként mintegy 760 zivatar alakul ki és csap le valamelyik szárazföld vagy vízfelszín felett. A legújabb eredmény az előzőekhez képest lényegesen alacsonyabb számot mutat, ugyanakkor abban megegyezik a korábbi megfigyelésekkel, hogy a zivatarok a trópusokon fordulnak elő legnagyobb számban, azon belül is a Kongó-medence a legaktívabb. Ezen kívül szoros összefüggés van a viharok kialakulásának időpontja és a napállás között is. A megfigyelésekhez azon globális mérőhálózatot használták, melyek az intenzívebb villámok által keltett elektromágneses hullámokat detektálják.

1925-ben már zajlottak kísérletek arra vonatkozóan, hogy óránként mennyi vihar keletkezik a Földön. Akkor a kutatások nagyjából 1800-ra becsülték ezt a számot, de számos hibás feltételezésen alapult a modell. Azóta az is kiderült, hogy zivatarok jóval kisebb arányban alakulnak ki tengerek, mint szárazföldek felett.

A legújabb megfigyelések több mint 40 állomás adatait vették figyelembe: a villámokat érzékelő World Wide Lightning Location Network detektálja az elektromos kisüléseket, egy program pedig hozzárendeli az adott villámot a hozzátartozó zivatarhoz. A módszer elemzése után adódott, hogy átlagosan 760 vihar sújtja a Földet óránként.

Általánosságban elmondható, hogy a Nap járását követve szárazföldek felett a nappali órákban van a legtöbb zivatar, közép-európai idő szerint dél körül. A viharok a trópusokon koncentrálódnak, a Kongó-medence területén (valószínűleg itt a legjobbak a besugárzási, nedvességbeli és labilitási feltételek a viharok kialakulásához).

További terv, hogy a zivatarokat, villámlásokat ezek után is vizsgálják, figyelik még több mérőállomás bevonásával, valamint a kevésbé intenzív villámok figyelembevételével is szélesítenék a kutatások körét.

Forrás: hirado.hu, BBC

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More