2010. december 9., csütörtök

30 éves rekord dőlt meg

A Mikulás zsákjában a délnyugati országrészbe tavaszi enyheséget hozott, minden eddiginél melegebbet mértek.

December 7-én még sosem mértek olyan meleget az országban, mint ma. Az 1979-ben Szekszárdon mért, 16,4 °C-nál is magasabbra, 18,5 °C-ig emelkedett délután a hőmérséklet a Baranya megyei Sellyén, sőt a Dél-Dunántúlon máshol is rekord közeli vagy a fölötti értékeket mértek. - olvashatjuk a MR-1 Kossuth rádió honlapján.

Nem mindenütt volt ám ilyen meleg, Sellyétől mintegy 250 km-re Sopronban - a hűség városában - és az Északi-középhegység vidékén ugyanekkor alig mértek többet 5 °C-nál és itt helyenként még mindig 15-20 cm-es a hóréteget vastagsága.

Sőt! Amennyiben hihetünk az időjárási modelleknek holnap is rekord közelébe fog melegedni a levegő, ugyancsak a Dél-Dunántúlon várható a legmelegebb. December 8-án az eddigi abszolút maximum hőmérsékletet a Bonyhád közelében található Máza nevű településünk tartja 18,8 °C-kal, amit 2006-ban regisztráltak.

Ezzel aztán véget ér az enyheség, csütörtökön viharossá fokozódó északnyugati szél kíséretében sarkividéki eredetű, nagyjából 15 °C-kal hidegebb levegő zúdul be a Kárpát-medencébe, először esőre, majd havazásra, hózáporokra számíthatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More