2010. december 23., csütörtök

Karácsonyi hidegbetörés


Nem lesz nyugodt az Ünnep: 25-én viharos széllel újabb hidegbetörés érkezik hazánkba.

Az előrejelzéseknek megfelelően jelentősen enyhült az idő az elmúlt napokban, ma Észak-Magyarország kivételével országszerte kisütött legalább néhány órára a nap, több helyen 15 fokig is emelkedett a hőmérséklet. Holnap egy mediterrán ciklon melegfrontja ér el minket, melynek köszönhetően borongós, helyenként esős időre számítunk - nem kizárt, hogy még az ég is bedörren egy-egy intenzívebb zápornál -, de a hőmérséklet még 6-8 fok körül alakul.

Az idei év enyheségét tekintve valamelyest hasonlít a tavalyihoz, 2009. december 23-án beköszöntött a tavasz, a délnyugati határon aznap 18,5 °C-ot, december 25-én pedig 21,8 °C-ot mértek a Baranya megyében található Sellyén. Ezzel akkor meg is dőlt a napi rekord, a szokatlan meleg pedig jégesőt és zivatarokat is hozott magával.

A hidegbetörés Karácsony első napján érkezik, a legerősebb széllökésekre a Dunántúlon, azon belül is a Bakony térségében számíthatunk, itt akár egy-egy 100 km/h-s széllökés is előfordulhat. A csapadék kezdetben még eső formájában hullik, majd nyugat felől fokozatosan átvált havazásba: a magasban vasárnapig ugyanis jó 15°C-ot fog csökkeni a hőmérséklet. Ahogyan már korábban is írtuk, a szeles, csapadékos idő hatására végre a levegő is kitisztul majd, a ciklon tehát végre véget vet a szmoggal kapcsolatos problémáknak.

Vasárnap eleinte keleten, majd elszórtan lehetnek hózáporok, kisebb havazás, amely nem sok jót vetít előre; a népi jóslatok ugyanis úgy tartják, hogy "ha István napon szép, napos az idő, az száraz nyarat és jó bort ígér".

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More