2010. december 7., kedd

Támad a hideg tél!


Csak pár napig tart ki az enyhébb időjárás, aztán ismét fázni fogunk.


A hétvégi nagy havazások után kevésbé télies időt hozott a Mikulás: a hét elején megenyhült az idő hazánk nagy részén, már tegnap jóval magasabb hőmérsékleteket mérhettünk délután, mint az elmúlt napokban.

Kedden-szerdán aztán tovább folytatódik a melegedés, délnyugaton helyenként 15°C-nál is magasabbra kúszhat fel a hőmérő higanyszála, és reggelente is igencsak enyhe időben lehet részünk. Sajnos ezzel együtt az érkező légtömegek nagyon magas nedvességtartalmúak is, ami tovább rontja jelenlegi árvíz- és belvízhelyzetet.

Csütörtökön azonban kárpótolja még ezt a pár napot is a hideg: egy markáns hidegfront érkezik majd, erős, aztán viharos északnyugati széllel, és alaposan lehűti a levegőt a Kárpát-medencében. A kezdeti eső nyugat felől fokozatosan átvált ónos esőbe, havas esőbe, majd havazásba, így sokfelé hófúvások is nehezíthetik majd a közlekedést. Az érkező hidegfront pár óra alatt drasztikus, nagyjából 15°C-os hőmérsékletcsökkenést okoz a magasban, amint azt a friss fáklyadiagramon is nyomon lehet követni. Mindez pedig megerősödő, sőt viharossá fokozódó széllel társul majd.

Péntektől a sarkvidégi hideg beáramlása mellett havazásra is kell számítani, több centiméternyi friss hó várható országszerte, és igencsak fázós napok elébe nézünk majd: mindenhol fagypont körül, sokfelé napközben is az alatti csúcshőmérsékletek várhatóak, és hajnalonként is erősen fagyni fog. Hőérzetünket pedig tovább ronthatja a gyakran megerősödő, főleg a Dunántúlon viharos lökésekkel kísért szél.

A bizonytalanság azonban rendkívül nagy a hétvégétől kezdve: egy mediterrán ciklon hatására akár egy átmeneti enyhülés is benne van a pakliban délnyugatra, de az sem elképzelhetetlen (sőt, valamivel valószínűbb is), hogy tovább erősödik majd a lehűlés: ez esetben viszont csak kevés csapadék hullana.

Ám biztos, ami biztos: az erős hidegfront csütörtökre borítékolható, a fagyos levegő pedig helyenként nagy viharral érkezhet; készüljünk fel rá még időben!

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More