2010. december 20., hétfő

Eső és hó is lesz karácsonykor

Csak néhány napra enyhül meg az időjárás. Péntek estétől a magasban már megkezdődik a lehűlés. A változást okozó ciklon a számítások szerint eleinte esőt hoz, majd karácsony első napján nyugat felől egyre többfelé vált át havazásba a csapadék. Ezt követően ismét kemény fagyok jönnek.

Tartós délies áramlással csütörtökig egyre enyhébb légtömegek hatolnak a Kárpát-medence fölé. A déli megyékben már hétfőn megkezdődik a hóolvadás, északon azonban van kis esély arra is, hogy a hótakaró átvészelje a következő napokat. Az olvadás sajnos növeli a belvízzel elborított területeket.

Pénteken lesz a fordulat

Az enyhülés egész Közép-Európára kiterjed, ugyanakkor a Balti-tenger térségében marad az extrém hideg időjárás. Pénteken a számítások szerint egy mediterrán ciklon halad keresztül Magyarországon. A ciklon átvonulását csapadékhullás és markáns szélfordulás követi. A szél tartósan északiasra fordul, és a hideg, fagyos légtömeg megindul a kontinens középső vidéke felé. Így pénteken várhatóan a megnövekvő felhőzetből többfelé fordul elő esőzés, míg karácsony első napján nyugat felől egyre inkább havazás váltja fel az esőt. A megerősödő szél helyenként hófúvást is okozhat az ünnepek alatt.

A hidegbetörést követően szárazabb napok jönnek, hajnalonként ismét -15 alá csökken a hőmérséklet, így a friss hótakaró napokig megmaradhat.

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More