2010. december 9., csütörtök

Megdőlt a szélrekord a Kab-hegyen: 172 km/h


A csütörtök délelőtt orkán erejű széllel érkező hidegbetörés megdöntötte a szélrekordot: 172 km/h-s lökést mértek a Kab-hegyen.

Csütörtök délelőtt 9 óra 20 perckor rögzítette az Országos Meteorológiai Szolgálat műszere a 599 méter magas Kab-hegyen az eddig valaha Magyarországon mért legerősebb széllökést, 172 km/h-t, erősítette meg az OMSZ ügyeletes meteorológusa telefonos megkeresésünkre. Az eddigi rekordot idén májusban mérték ugyanitt, akkor 165 km/h volt a csúcs.


A kiugró széllökést egy hidegbetörés okozta, mely a Dunántúl nagy részén néhány óra leforgása alatt közel 10 °C-al hűtötte le a levegőt, az esőt egyre többfelé a havazás váltotta fel. A legnagyobb hőmérsékleti kontraszt a délelőtti órákban volt megfigyelhető; ekkor az Észak-Dunántúlon 0 és 2°C közöttiek voltak a hőmérsékletek, míg a délkeleti megyékben még őszies hangulatot sugalltak az értékek: Békéscsabán 14°C-ot mutattak a hőmérők.

A szeles időben az utakra sodródott, letörött faágak mellett hófúvások is nehezítik a közlekedést, a Balaton térségében pedig további problémákat okoz a magyar tenger magas vízállása: a déli part mélyebben fekvő területeit elöntötte a víz.

Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More